SMILE LIKE YOU'VE NEVER CRIED, FIGHT LIKE YOU'VE NEVER LOST, LOVE LIKE YOU'VE NEVER BEEN HURT, AND LIVE LIKE YOU'LL DIE TOMORROW

Monday, 24 October 2011

thank you,uncle! :)

assalamualaikum.. 
hee.. i'm back!
haa.. saya ade satu cerita.. hmm.. pasal tadi.. waktu neyh.. baru je habis class *satu hari belajar chemistry.. macam ape je.. =,= neyh class petang..
disebabkan papa ngan mama nak jemput adik a.k.a anak kesayang.. :( saya terpaksalah balik tuition dengan menaiki lrt.. 
biar saya bagitahu situasi tadi..
saat hujan rintikrintik..jam menunjukkan hampir jam 6 petang *bajet je ouh,padahal jam digital =P..langit dah gelap..mendung..sesekali kedengaran bunyi guruh..tibatibaa~~

ada seorang pakcik nak lintas jalan.. saya nampak dia tertunggu tunggu sesuatu.. tapi tak tahu apa.. dia berdiri je kat tepi jalan uh.. yang memang tepi gila! haa.. menakutkan!.. time uh.. saya diberi pilihan.. samada nak pergi kat pakcik uh or jalan je,baik terus..
tibelaa macam ada dua makhluk halus bisik kat tepi telinga saya..

'munirah, pergi jelaa.. dah gelap dah nie.. payung tak de.. kalau kau pergi jumpa pakcik uh. sure kau lambat sampai rumah.. tak pon basah lencun.'
'munirah.. aku rasa baik kau pergi kat pakcik uh.. mana tau dia perlukan bantuan kau'

hmm.. K.E.L.I.R.U.! 
so,saya decide.. jalan je terus.. memandangkan dah nak hujan.. lagipun.. kalau dia nak lintas jalan.. saya bukannye reti pon nak lintas jalan.. ;(
beberapa minit kemudian..
haaaaahh! tak boleh.. tak sampai hati,, saya pergi patah balik *walaupun dah jauh time uh

"uncle, may i help you? are you looking for someone or wanna cross the road?" 
*speaking omputeh sebab pakcik uh nampak macam tak rety nak cakap melayu 
"ouh.. thank you.. sebenarnya pakcik nak lintas jalan.. tapi pakcik tak nampak"
*ruparupnya pakcik uh orang melayu.. saya rasa laa.. tapi mix kot.. hehe.. btw.. saya memang terkejut.. sebab dapat tahu yang pakcik uh 'tak nampak'.. ape ke bengong laa.. tak perasan plak tongkat uh.. =,=
"hmm.. boleh saya tolong pakcik?"
"yup.. sure!" *sambil tersenyum
"saya pegang tangan pakcik ea?"
then pakcik uh angguk

dengan takut takutnya.. saya pegang tangan dia.. dan ntah bape kali ntah saya baca doa.. siap mengucap panjang lagi.. yelaa kene lintas jalan ouh.. bawak orang plak uh.. kalau kena langgar.. naiaa..
sampai je seberang..alhamdulillah.. then, pakcik uh sembang dengan saya.. macam macam.. sebab saya nak tunggu bas dia sampai.. bila bas uh sampai je.. saya cakap kat driver uh.. pakcik uh nak yang pakcik nie nak berhenti kat Pinggiran Batu Caves..

sebelum uh..
"you're such a kind girl.. semoga Allah berkati kamu. pakcik doakan kamu sentiasa berjaya dalam hidup.."  
*terharu ouhh..

time uh saya terpikir.. kalaulah saya tak tolong pakcik uh.. hmm..
tibe tibe saya teringat.. saya dah lambat! tapi.. bile saya tengok jam.. saya pelik.. eyh.. tadi dah nak pukul 6.. bile tengok time sekarang.. baru 5 minit berlalu.. sedangkan.. waktu saya tunggu bas.. lebih 10 minit kot.. hmm.. pelik.. time uh.. tak hujan pon.. hmm..

apa apa pon.. sebabkan pakcik uh.. saya terfikir.. yang saya betul betul kena jadi seorang manusia yang bertanggungjawab.. ermm..
THANK YOU UNCLE.. :)


2 comments:

Piece Of Paper said...

weyh. kau snap gambar yg bawah sekali ni cantik.. :)

munirahmazzuki said...

ouh.. thanx kawan! :)