SMILE LIKE YOU'VE NEVER CRIED, FIGHT LIKE YOU'VE NEVER LOST, LOVE LIKE YOU'VE NEVER BEEN HURT, AND LIVE LIKE YOU'LL DIE TOMORROW

Sunday, 15 April 2012

encik hati :)





everytime i say "how are you?" 
my head says "i miss you"..
everytime i say "take care" 
my heart whispers "i love you"

Monday, 9 April 2012

-



you know my name, not my story..
you've heard what I've done, not what I've been through..
if you were in my shoes, you'd fall the first step..


-good night-


selamat tinggal sayang :')


assalamualaikum.. :) maaf.. gambar diatas agak comel menyakitkan hati.. hahaha.. 
btw.. saya nak minta maaf.. sebab dah lama sangat tak buat post baru.. hee.. :) *busywoman
btw, sambil buat post ni.. saya tengah dengar safe and sound ouhhh.. saya suka lagu yang mempunyai maknanya sedap dan suara empunya lagu tu sedap :) *kenapa tukar topic ni? -__-"
sebenarnya, nak cakap.. saya dah potong rambut.. so, selamat tinggal kepada rambut lama yang serabut :)
saya dah potong rambut pendek gila! repeat, pendek gila! hahahaha *padahall... =,="
maaf, saya telah diberi harapan yang palsu.. err.. 

"kakak, yang hari tu mama cakap.. tarik balik lahhh.. tak payah potong pendek.. trim siket je ok?"
"hmm.. as your wish -__-"
"amoiii.. rambut amoii dah cantik.. tak perlu potong meyh.. rugi.. amoii simpan bagi panjang lagi siket laa.. ok.. saya trim siket saje laa.. ok?"
"hmm.. yelahh.." :'( 
"amoii, saya potong 2 inch ok?"
"err.. 5 boleh tak?" :)
"ouh.. ok ok"

hasilnya..
..
..
..
..
saya menyesal.. rambut saya.. erm.. hahahaha.. btw, aku rasa kekok bila dah pendek siket.. hee.. 
nanti saya upload pic rambut baru ok? :)

Thursday, 5 April 2012

post tanpa tajuk :)

bismillahhirrahmanirrahim..
assalamualaikum.. huu.. dah serupa khutbah dah ni :)
hmm.. baiklah.. hari ni, saya akan mengajar anda semua tentang konsep redha..
baiklah, pertama sekali.. rasanya.. ok kot kalau saya bagi makna redha dulu..
hmm.. redha bermaksud menerima dengan rasa senang dengan apa yang diberikan oleh Allah s.w.t. baik berupa peraturan (hukum) mahupun qada' atau sesuatu ketentuan daripada Allah s.w.t tetapi.. korang semua kena ingat.. tak semestinya.. kalau korang berpegegang pada konsep redha ni sahaja.. korang tak akan dapat kejayaan sepenuhnya.. sebab tu lah, korang kena sulamkan sekali dengan usaha yang teguh dah doa yang ikhlas dan tulus.. ok :)
baiklah, sebenarnya.. tujuan saya buat post ni panjang panjang bukan untuk berlagak sebab nak tunjuk pandai.. saya pon belajar lagi dan saya dalam proses ingin mendalami ilmu agama.. hee :)

sebagai contoh, saya nak cerita tentang saya.. kalau awak nak tahu.. dalam hidup saya, saya dah pernah merasai pelbagai erti kegagalan sampai pernah satu masa, saya rasa saya tak boleh nak tanggung semua kegagalan tu.. hahaha.. sebenarnya, tak ada lah besar sangat masalah tu.. cuma, saya seorang yang suka memendam perasaan.. tiba tiba, satu hari saya terfikir.. 
"kenapa lah aku selalu nak membebankan fikiran aku dengan perkara perkara yang sememang nya tak menjadi masalah yang besar? aku mempunyai sebuah keluarga yang lengkap dan bahagia.. aku juga tak pernah bersendirian kerana adanya Allah disisi aku, sentiasa.."

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud : 
" Demi Allah yang jiwaku ditangannya !Tidaklah Allah memutuskan sesuatu ketentuan bagi seorang mukmin melainkan mengandungi kebaikan baginya. Dan tiadalah kebaikan itu kecuali bagi mukmin . Jika ia memperolehi kegembiraan dia berterima kasih bererti kebaikan baginya , dan jika ia ditimpa kesulitan dia bersabar bererti kebaikan baginya ".
( Riwayat Muslim )

bila aku fikir fikir balik.. cukup lah kalau aku selalu menangisi setiap kegagalan yang aku terima.. cukup! sebenarnya.. aku tahu, aku tak cukup berusaha untuk mendapatkan kejayaan tu.. tapi tu lahh.. selalunya, saya memang suka amalkan satu konsep ni dulu.. Tawakal dan Redha.. kemudian baru usaha.. tu pon sebab dah gagal.. haa.. 
awak semua jangan ikut cara saya.. saya dalam proses untuk memperbaiki hidup.. *ecehh.. hahaha.. serious :)

nak tahu tak? walaupun saya tak tahu meluahkan perasaan pada orang lain.. tetapi.. pada setiap malam, sekiranya saya menghadapi masalah.. mesti ada seseorang yang akan membantu dan beri semangat untuk saya.. :)

" Dan jika sesuatu kesusahan mengenaimu janganlah engkau berkata : jika aku telah berbuat begini dan begitu, begini dan begitulah jadinya. Melainkan hendakalah kamu katakan : Allah telah mentaqdirkan dan apa yang ia suka , ia perbuat ! " Kerana sesungguhnya perkataan : andaikata... itu memberi peluang pada syaitan " . (Riwayat Muslim)

credit to al-azim, abuwafi98 dan abahyasir 

man jadda wa jadda wamanzaroa' hasoda -siapa berusaha dia akan dapat, siapa bersungguh dia akan berjaya-
*saya belajar arab dulu :)

Wednesday, 4 April 2012

i'm sorry and i love you :)

assalamualaikum.. yebaaa yebaaaa :) 
nampak tak happy semacam? hahaha.. ok.. lupakan --"
nak cerita.. siket je.. tadi.. saya pergi driving school.. hmm.. nampak gaya.. macam ok.. hahaha.. *perasan lah kau :p
belajar dengan cikgu baru.. ye saya memang kena tukar tukar cikgu.. daripada cikgu zakari kepada cikgu mansor.. hohoho.. *maaf, saya anak murid yang teruk =="
btw, tadi.. waktu mula mula datang driving school.. ada seorang kakak ni tanya
"adik, ni siapa?" *jari ditunjukkan kearah seorang lelaki disebelah saya..
"haaa.." *belum sempat menjawab.. tiba tiba lelaki disebelah mencelah
"saya ni papa dia merangkap bodyguard dan driver dia" *sambil tersenyum
"papa..." -__-"
"ye ke ayah? muda nya.. tipu lahh.. mana ada ayah muda dapat anak besar macam ni"
"betol lahh akak.. ni ayah saya.. nak tengok ic dia ke?"

didalam kereta..
"betul ke lelaki tadi tu ayah kamu?"
"betol lahh cikgu.. itu ayah saya"
"umur dia berapa?"
"rasanya 53"
cikgu terdiam..

dalam perjalanan pulang kerumah.. seperti biasa saya akan bercerita mengenai apa yang telah berlaku

"kenapa kakak cakap papa 53?"
"errr.. eyhh.. haah laaa.. papa 43! hahahaha.. sorry papa.. lupa! hahaha.. ermm.. laaa.. patut lahh tadi cikgu diam je waktu kakak cakap papa 53.. hahaha.. mesti dia ingat kakak penipu :P"

sememangnya saya suka berangan apabila papa saya berumur 53 c(:

sorry papa.. hee :)


muka semangat sebelum pergi driving school c(:

Tuesday, 3 April 2012

kelip kelip =="

assalamualaikum :)
oyehh oyehhh.. *mood happy
tadi saya teman mama saya pergi tempat kerja dia.. ouh.. tak sangka lain daripada yang lama *lupa nak ambil gambar --"
kemudian.. waktu rehat.. disebabkan kami berdua sedang berpuasa :) maka, *skema betol kau ni mama mengambil kesempatan untuk menghabiskan duit berbelanja.. beli seluar jeans dan tali pinggang :)
*bukan saya punya
yang paling mengejutkan.. apabila mama cakap dekat akak tu..

"saya nak saiz 27, 28 ataupun 29 je tau?"

what?!!!!!
..
..
..
..
..

"mama, itu seluar kakak ke seluar mama?"
"seluar mama ok.. kenapa? ingat mama guna saiz berapa?"
"err.. tapi 26,27 or 28 kan saiz kakak"
"memang lahh.. baru tahu ke kita sama saiz? cuma mama perlu potong tinggi dia siket je.. kalau kamu tak payah lahh"

TIDAKKKKKKKK!!! *wait! mama anak tiga.. saya? rasa kahwin pon tak pernah? homaiiiiii =="

mula mula.. macam tak percaya.. bila mama try.. --"

"kakak, sama kan saiz mama dengan kakak? cuba kakak try pulak.."

mama saja nak buat saya jeles ke?
gila lahhh! ishh.. kalau saya kahwin nanti.. macam mana? mesti 36,37,38.. HOMAIGOD!

ok.. tak kisah lahhh.. cerita lain pulak.. selepas berjalan jalan.. mama singgah kedai cermin mata.. mama cakap.. 

"saja.. cuci mata je :)"

tiba tiba, saya tertarik dengan satu cermin mata ni :P sebab dia cute.. then, mama cakap.. try lahhh..
beberapa minit kemudian..
..
..
..

"adik, berapa harga speck ni? siap multi coated lens dengan transition lens.."
selepas diteliti.. 
"ok lahh.. bila boleh siap ni?"

saya : =,="

"mama, siapa yang nak guna tu?"
"kakak lah.."
"what? eyh.. kakak suka suka je try.. tak perlu lahhh.."
"tak apa lahhh.. boleh tukar tukar nanti.."
"err.."
"dah dah.. mama dah beli.. pakai je.. banyak pulak bunyi.."
"hmm.. terima kasih mama :P"

yehaaaa! dapat hello kitty sunglasses.. sunglasses lagi.. hadoii..
iloveyou mama! c(:

btw.. semalam kelmarin.. saya beli kasut idaman :)
hahahaha.. mama yang paksa :)





-tamat-

Monday, 2 April 2012

ouh bulan yang dirindui

assalamualaikum.. eyh.. awak.. saya ada cakap saya nak post pasal HARI HARI TERAKHIR SAYA DITEMPAT KERJA KAN? *apehal caps lock pulak ni? =="
ok.. untuk pengetahuan awak semua.. saya sudah bergelar sebagai seorang 'penganggur' lebih kurang 3 hari c(:
ok.. tak seronok ponn.. hmm.. rindu semuanya tentang Chartis :'(
bos yang garang, abang handsome tu, abang lembut, abg 'oh ye ke', kakak 'hi, my name is jo-ce-lyn, *tiru ayat adena kakak printing, rani "where is my printing?", abang topi keledar, abang rambut pacak, pakcik guard, makcik burger, abang nasi lemak, dan lain lain.. hahaha 
rindu wooo.. ok lahh.. malas nak cerita banyak banyakk.. tengok gambar ok? btw.. sorry.. lambat siket kot.. banyak sangat :)



















tamat! saya rindu awak semua! :')

bintang berkilauan :)

assalamualaikum.. hee..
ok.. sebelum saya bercerita tentang hari terakhir saya di Chartis.. saya nak cerita.. apa yang berlaku hari ni..
ok.. make it short.. tadi saya pergi bank nak pergi rompak bersama papa saya
kemudian, ada sesuatu yang telah berlaku.. hahaha.. ok.. papa cakap.. saya ni seorang yang mudah panic *mana ada kan? :) 
nak dijadikan cerita.. bermula lahh drama percuma didalam kereta ==" ini memalukan.. then, papa tanya..

"kakak.. kenapa ni? dah dah.. papa tak buat apa apa pon.. tanya je.. jangan lahh rasa tertekan sangat.. nanti migrain.. susah.. papa tak tahu nak buat apa.. dah dah.. benda simple je ni.."

aku diam..
beberapa minit kemudian..

"dah lahhh.. adoiii.. papa tak reti nak pujuk orang.. dah dah.. ok.. sorry.. papa tak nak cakap dah.."
"hmm.. sejak bila anak sulung papa ni jadi macam anak bongsu? dah laaa.. kakak tak macam ni pon kan selama ni.. tiba tiba jadi sensitif sangat.. hahahaha"

ok fine.. saya malu sebab papa gelakkan saya.. saya kuat lah! =="

hari ni, saya puasa.. bila mama balik rumah.. mama tengok saya waktu saya salam dia.. kemudian dia tanya..

"kakak ok tak ni?"
"ok jelahh.. kenapa ma?"
"ouh.. tak ada pape.. saje tanya :) "

beberapa minit berlalu..

"mama.. kenapa beli bubur satu je? kakak pon nak :("
"eyh.. mama beli untuk orang yang puasa jelaa.."
"apa ni? kakak puasa lahh :("
"yeke? macam tak je.. hahaha"
"tak nak percaya kakak.. hmm.. tape lahhh"

waktu nak berbuka.. 
disebabkan aku tak makan mr udang dan mr sotong.. so, opah sediakan lauk khas untuk aku.. ayam kuning ayam masak lemak cili padi  :)

semasa makan.. mama tanya..

"kakak.. kenapa ada orang mengadu kat mama.. ada orang tu menangis teresak esak dalam kereta waktu nak pergi bank?"
"tak tahu!"


-malu-