SMILE LIKE YOU'VE NEVER CRIED, FIGHT LIKE YOU'VE NEVER LOST, LOVE LIKE YOU'VE NEVER BEEN HURT, AND LIVE LIKE YOU'LL DIE TOMORROW

Friday, 13 December 2013

perempuan itu

sesetengah orang menganggap cinta itu seperti mendapat medal atau memenangi trofi
hasil sebuah kejayaan
sesetengah orang juga berpendapat bahawa
cinta itu merupakan sebuah penantian yang tiada penghujung bagi orang yang dia sayang.
jujur dan tulus
bagi perempuan itu,
cinta ibarat rahsia yang tidak memerlukan orang lain untuk mengetahuinya

my love

first love is painful and unrequited love is heartbreaking...

ASSALAMUALAIKUM :)

terjaga dari mimpi, hanya satu ayat ni menghantui. mungkin jugak gara gara movie korea yang saya tonton pagi tadi.
yes! saya suka korean movie, korean song, korean fashion. tapi tak bermakna saya kpopers. kenapa? sebab saya tak pernah menggelarkan diri saya atau melabel kan diri saya macam tu. ia cuma.. suka! ya, kesukaan.
saya terpaksa mengaku yang saya juga seperti perempuan perempuan yang lain. boleh menangis bila tersentuh. ya, saya mengaku *hati tisu bebbb* tak salah rasanya.  cuma, saya hanya akan menangis jika.. ouhh lupakan! rasanya tak perlu cerita semua. hahahaha
ouh yaa..

I'm not participant in the love plane. just because I got the ticket first. .it's not like I can declare that it's my seat


sweet dream guys :)

Nota : mungkin saya post entry ini terlalu lambat. ye. sebabnya saya.. hmm.. lupakan~

Wednesday, 11 December 2013

birthday shout !

ASSALAMUALAIKUM :)


hai kawan kawan. kita kembali lagi dalam rancangannnnnnnnnnn.. banannanananananaa~ *buat gaya kanak kanak mengacara* hahahahaha :D
sebenarnya dulu pernah laa terfikir nak masuk tv. sebabnya, bila masuk tv, rasa macam happy je. macam tak pernah ada masalah. tapi, itu pemikiran zaman ribena aku. hahahaha :D
sekarang aku dah faham. mana ada orang yang tak pernah ada masalah. sebab semua masalah, dugaan itu mematangkan kita. betul tak kanak kanak? *menjerit*

baiklah! kali ini, saya nak bercerita tentang seseorang
siapakah gerangan si dia? jeng jengg jengggg~ 

ENCIK ZUHAIMI BIN HAMIM 






yahoooooo~ *lompat lompat*
sebelum saya cerita lebih lanjut, adalah lebih baik sekiranya saya memulakan sedikit mukadimah dengan menceritakan latar depan belakang beliau.

nama diberi zuhaimi bin hamim :)
berusia 19 tahun pada 11 December 2013 *gua kak long*
satu kelas dengan saya. kalau ikutkan.. hmm hmmm~ kalau tak silap dia duduk belakang saya *kalau tak silap lah. lupa! maaf dah nyanyuk*
okay, ayat di atas merujuk kepada betapa dewasanya saya sehinggakan nak lupakan zaman baju sekolah. lulss
seorang yang baik. yup, sebab selalu bawak kitorang satu kelas pergi jalan jalan. hahahahaaha :D
selalu belanja orang. contohnyaaaaaa.. makan bakso. hikhikhik :D
apa yang saya ingat pasal dia. dia pergi sekolah naik motor. haaaaaaa.. 
ketua kumpulan 2 *yang poyo sebab menang tempat kedua. err~ yeke dia kumpulan 2? lantak ahhh~*
pengguna bb tegar. booooo~
dan dan dan..
seorang yang jiwang. dalam hati ada kebun bunga. hahahahaha :D

cukup lah cerita panjang panjang. sebenarnya tak ada hadiah. sobs sobss :'(
maafkan patik.
ohh ya! saya dengan beberapa kawan yang lain pernah sambut birthday dia dekat taman layang layang, tahun lepas. dan dia nampak happy sangat. tapi sekarang semua busy. rasa macam susah je nak buat macam tu lagi,


maafkan kami sekali lagi.


masa untuk ucapan! hmm hmm hmm.. semoga panjang umur, murah rezeki, jadi seorang anak dan hamba yang taat pada perintah Allah dan kedua ibubapa. dan jangan lupa.. keep swagggg~ :P

Akhir kata,
Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. dalam masa yang sama, jangan pernah lupa untuk berusaha dan jangan putus doa. okay?
terima kasih sebab jadi kawan aku :)




Nota : kita jumpa bila majlis kahwin kau nanti. sebab aku nak jadi flower girl yang duduk meja VVIP. hahahahaha :D

Tuesday, 10 December 2013

mimpi yang panjang :(

SENTUL : awan yang berarak. mendung. membawa sarat keperitan hidup. lantas menangis dengan penuh hiba

ASSALAMUALAIKUM :)

ecewahhhhhhh.. dah mula dah aku bermadah kata. wewitttt~ mohon beri tepukan. *menari gangnam style depan lappy*
aku nak bercerita sedikit tentang diri aku.
maksudnya, sebahagian daripada diri aku yang munkin anda tidak tahu dan mungkin juga tidak pernah sedar.

AKU SEORANG YANG PUITIS.

benaran? *ikut gaya mat indon sebelah rumah cakap* hahahaha :D itu apa yang pernah orang cakap.
mungkin benar. dan, mungkin tidak.
aku mengaku yang aku memang suka buat sajak, kata kata. tapi, tak bermakna aku ni puitis. ehh? -__-
mesti korang pelik.
untuk pengetahuan korang, aku beranggapan bahawa orang yang puitis ni ialah orang yang JIWANG.
aku jiwang? tetttt~ brutal kot ni. *sambil tunjuk penumbuk* hahahahaha :D

mungkin sebab aku ni perempuan. perempuan mudah tertarik dengan kata kata yang indah. tenang je. kan? setuju tak? siapa setuju angkat tangan! :D
betul lah tu.
kadang tu, bila kita buat puisi atau bait bait sajak. kita akan rasa puas. ye. suatu kepuasan!
aku setuju dengan petikan kata kata ni

Tugas puisi adalah menerjemahkan mimpi-mimpi ke dalam kenyataan: dan mentafsirkan kenyataan dunia ke dalam impian -Nietzsche

ini sebab aku percaya yang puisi kadang kadang mampu membuatkan kita tidak mahu terjaga dari mimpi yang panjang. yelaaaa, dunia ni kadang kadang penuh dengan penipuan manusia. lantas, menyebabkan hati kita terlalu sedih. rindu yang menggunung. haihhh~ sadisnyaaaa..

maka, dengan ini saya tamatkan karangan pendek saya dengan serangkap pantun dua kerat :)

gagah perkasa wahai si badang
pokok jati mampu dibelah.
apa lagi pandang pandang?
rasanya dah boleh blaaaah~



Nota : aku tidak mampu melakar rahsia hati. aku tidak mampu bernyanyi lagu rindu. apa yang aku mampu hanyalah mengarang ceritera hidup.

GIFT

dear you,

i wish i was gifted with a good voice
so that i could cheer everybody up by singing their favorite songs
whenever they feel sad 






Monday, 9 December 2013

chocolate cadbury



ASSALAMUALAIKUM :)
mengenai post sebelum ni, saya dapat beberapa maklum balas *post cinta pandang pertama*. yang agak memberangsangkan. mungkin mereka pernah merasai benda yang sama. yup. mengenai cinta pandang pertama.  paling tak tahan bila ada manusia yang gatal gatal memerli. hahahahaha :D siapa dia? cuba teka! dia manusia pelik bersifat gegirl yang suka simpan bear bear.

nama diberi Anthony Choo. nama panjang saya tak berani nak tulis.  maklumlah, kang salah tak memasal jejaka berhati tisu tu merajuk then mengadu kat cinta hati dia a.k.a ty. ty dah laa rajin lempang orang. kang tak memasal. hahahaha :D

untuk pengetahuan semua, dia ada buat blog. yes! dia baru berjinak jinak dalam dunia blog. mohon follow dia. boleh stalk dia, apa yang dia cerita dan coretkan mengenai kisah hidup dia. tekan sini untuk melawat :)

cinta hati terbaru

Titik permulaan dari sebuah kejayaan bermula dari kegagalan - 2013


percaya tak? saya percaya. 
sebabnya, saya antara pemain tegar CANDY CRUSH. Hahahahahaha :D okay nampak macam mengarut. tapi bagi sesiapa yang dah terkena virus CC ni. perghhhh~ memang tak tidur malam *sebab tidur untuk tunggu nyawa ja* hahahahaha :D makan pon terlupa. kot kot laa kalau awak awak teringin nak kurus.  mohon try download Candy Crush.
bukti dan testimoni dah ada. papa saya. hahahaha :D sanggup tak tidur malam sambil jaga forex dia, pergi main candy crush. dulu main Pou. *yeeee~ yang sampai lupa bagi anak makan sebab nak bagi Pou dia makan* -___-
kalau main Candy Crush perlukan kesabaran yang tinggi. kalau acah acah sabar, memang kelaut laa. hahahaha ;D  buktinya, kalau tak gagal, memang bukan pemain tegar lah. lepas tu.. permainan ni boleh eratkan silaturrahim. mana tak nya, terpaksa tebalkan muka untuk minta nyawa atau tiket ketempat lain. hahahaha :D itu sahaja post kali ni. 
saya sediakan beberapa gambar. detik detik cemas candy crush. lol :P
Note : kau ibarat dadah. aku benci kau. tapi sejauh mana aku berlari, kau menghantui. ohhh candy crush kuuuuu~ hahahaha :D


detik cemas bila out of move. time ni dah menonggeng. sedih. sobss sobsss~


dua perkataan YOU FAILED! bakal menghantui malam malam anda


maka, terpaksa memohon jasa baik rakan rakan untuk membantu. sebagai contoh, papa sanggup call pepagi buta waktu orang tengah tidur sepaya hantar nyawa dekat dia -__-

Nota : kalau tak pandai kawal, kura kura pon mati kelaparan. jangan anda biarkan diri anda diselubungi misteri CANDY CRUSH.

CINTA pandang PERTAMA



cinta.
satu perkataan yang membawa seribu makna.
sejuta perasaan.
berbeza bagi setiap pemilik cinta.


bak kata amy mastura..
"jika ditanya tentang cinta.  macam macam lah jawapannya. ada cinta yang bawa ceria.  ada cinta yang sanggup merana" *menyanyi sambil joget lambak* hahahaha :D teringat cerita Puteri TV3 yang kakak kesayangan saya iaitu nora danish berlakon. Soooooooooo.. kita enjoyyyyyy! haaa.. rasanya yang mana mana yang nyanyuk tu mesti ingat tagline cerita tu. kiut habis! okay.. dah mula dah mengarut. masuk cerita lain. hahahaha

maaflah, saya ni memang tak boleh diberi peluang untuk bercerita. haiyooooo~

berbalik pada topik yang asal. CINTA. mesti ada yang tertanya tanya. kenapa tetiba saya masuk topik hangat sensasi meletop kalah melodi ni? hahahahaa buang tebiat apa? atau mungkin saya sedang dilamun cinta? wewitttttt :P
sebelum saya pergi lebih jauh. adalah lebih baik kalau saya bagi definisi cinta, suka dan sayang. *ni bagi pendapat gua lah broo~ lu rasa lain, itu lu punya pasal*

cinta : cinta pada sang kekasih. kekasih merujuk kepada ramai orang. termasuklah mama, papa dan juga makwe pakwe. hikhikhik
sayang : sayang wujud apabila kita hargai seseorang itu. rasa sanggup berkorban demi tidak melukakan hati dan perasaan dia. walaupun terpaksa melepaskan dia. kebiasaannya hadir seiring dengan cinta.
suka : biasanya suka pada sifat sesuatu atau spesifik terhadap sesuatu. contoh, saya suka dia sebab dia handsome. tapi masih tidak mampu memberi komitmen yang jelas

jangan bercaya apa yang saya type. sebabnya, saya ni bukannya ingat pon. manalah tahu kott kott korang nak buat kuiz, apakah definisi cinta anda di blog Bella Luna. JADAH! hahahahaha :D memey tak ingatlah jawabnya. sebab cinta sayang dan suka ni bagi saya sesuatu yang indah. yelaaaa~ buat apa kita specific kan maksudnya kepada istilah tersendiri. iakan sesuatu yang abstrak. perasaan yang unik. tak gitu? ngehh ngehh ngehh :P

dalam beberapa minggu ni saya dilanda stress yang melampau. kenapa? gara gara salah saya sendiri. IM dekat facebook teronline memanjang. biasanya saya akan prefer invisible or offline.
bermula dari detik itu, berlakulah beberapa pengenalan yang tidak disangka sangka.
ia mengajar aku tentang istilah baharu.
CINTA PANDANG PERTAMA

kelakar sangat bila saya yang terpaksa bercerita tentang ini.  tapi memang logik. mungkin sebab sifat saya yang banyak cerita ni membuatkan orang rasa lain macam. errr~ macam aneh je ayat. maksudnya, cara saya layan macam menunjukkan seolah olah saya ada perasaan selain daripada perasaan untuk seorang rakan. bukan niat saya untuk mempermainkan perasaan orang lain atau test market. tettt~ cuma, sikap saya yang 'matang' ni kadang kadang buat orang salah anggap.

berbalik pada cerita mengenai CINTA PANDANG PERTAMA. sejujurnya, saya tak percaya. sebab saya anggap benda itu hanya sekadar mainan perasaan sahaja. tetapi tak dinafikan. ia memang wujud. sebab jodoh pertemuan, ajal, maut di tangan Allah. tetapi bagi saya, ia adalah lojik SEKIRANYA ia beralih ke mood alam perkahwinan. sebagai contoh, mama papa jodohkan saya dengan sesorang yang saya tak kenal. dan saya terima dia sebab poket kembung muka handsome ada title tan sri budi pekerti yang baik, dan wajah yang membuatkan kita tenang apabila melihat dia.
tapi, kalau setakat budak hingusan macam saya ni, tak payah berangan lagi laaa.. masak pon tak habis belajar lagi. cinta pandang pertama tu lazimnya akan wujud apabila kita tengok wajah dan personaliti dia.
macam saya tergila gilakan Suho artis kumpulan EXO tu. *menari lagu Growl* hahahaha :D

saya minta maaf kalau persepsi anda berbeza. ini sekadar pendapat. sejujurnya, saya bukan seorang yang pemilih. kalau setakat nak luangkan dan membuang masa boleh lah bercinta pandang pertama. tapi saya ni gadis typical. yang inginkan sesuatu perhubungan yang tidak terlalu sekejap gara gara mudah dan terlalu sayang kepada seseorang. ia juga tidak bermakna saya tidak memberi peluang. cuma, peluang yang awak awak minta tu agak mustahil.

contoh pertama : berkenalan sehari. dan meluahkan isi hati. berjanji akan setia. sedangkan kita tidak tahu perangai dan kisah silam bakal pasangan
contoh kedua : sikap terlalu mengambil berat atau bahasa 'sopan' sifat mengongkong. *agak laaa kalau sampai nak gelak pon jadi isu* -__-

keserasian tu penting. faham tak? *tunjuk rotan* hahahaha :D biasanya, keserasian tu wujud bila kita dah berkawan lama. betul lah kalau ada sesetengah individu cakap, LOVE IS FRIENDSHIP :)
tapi, kalau boleh elakkan bercinta dengan kawan baik, elakkan lah. bukan apa, kalau kita rasa kita mampu bersikap professional bila terjadi sesuatu masalah. lupakan. mana tak nya, kang risau bila dah gaduh atau clash dengan kawan baik tu buat perang dingin. mengumpat. post or tweet or instagram or buat keek tentang keburukan ex kita. perghhhhh~ BIG NO! baik tak payah couple. chill lah~ banyak masa lagi dik. sayang tau kalau daripada kita boleh berkongsi cerita dan masalah, akhirnya dia pergi. gara gara kita bercinta dengan kawan baik. sobss sobbss :'(

pendek cerita, sebenarnya kalau kita nak ber-couple sekali pun, kita kena pastikan yang kita dalam keadaan yang tenteram. bukan terburu buru. maksudnya, bukan nak couple tu sebab jeles ex kita ada orang lain or sebab nak duit orang tu. perghhh~ cinta ni melibatkan hati dan perasaan. 
yelaaaa~ kita boleh je bercinta dalam masa kurang dari satu jam. tapi nak melupakan tu ambil jangka masa yang lama. kadang kadang berhari hari, berjam jam malah bertahun tahun. ishhh~ kang tak memasal sampai ke-tua lah ekau bujang. hahahaha :D cinta tu indah. normal lah kalau tercubit, tersakit, terguris hati dan perasaan. itulah manis bercinta. *gua cerita ni bukan untuk bercinta sebelum kahwin je tau, mokcik pokcik pon buleh donga sokali* :P
kekurangan kesedihan menjadi titik tolak dalam sebuah kebahagiaan.

konklusinya disini, awak awak jangan lah frust tertonggeng dan menonggeng bila ditolak oleh cinta pertama awak. relaks brother, brother relaks. masih ada cinta pandang kedua ketiga keempat keseratus lima puluh lapan. hahahahaha :D
tak salah sekiranya kita memerlukan seseorang untuk bercerita atau meluahkan rasa hati. tetapi ia tidak terlalu khusus kepada girlfriend or boyfriend kita. boleh juga kalau kita luahkan pada kawan yang kita percayai. mama, papa dan paling penting mengadu pada Allah. setiap kali selepas solat. insya Allah akan lebih tenang. maksud saya disini, dalam hidup awak, mesti akan ada sesorang yang akan menjadi tulang belakang awak yang sentiasa menyokong dan menjadi crying shoulder awak bila awak nak menangis melolong bercerita masalah. tak semesti dia kena jadi gf or bf awak. dia mesti orang yang istimewa. sebab awak percaya dia. okay kanak kanak? :)

nota : mencintai seseorang itu indah. melupakannya sukar kerana menyakitinya kerap. kalau ada sebarang pertanyaan. mohon call :P

Thursday, 5 December 2013

hanya untuk kali ini

assalamualaikum :')

quick post untuk malam ni.
pendek.
ringkas.
tetapi padat.
dan memberi sejuta makna.

kebelakangan ni, hati aku macam tisu.
terlalu lembut.
perlu dijaga rapi.
mudah sahaja terluka.
mungkin juga aku kosong.
sunyi.

aku dah lupakan semua.
semuanya.
sumpah aku sudah dan sedang mencuba.
tapi sakit hati ini.
aku pendam.
sendirian.

mungkin juga,
kamu merasakan apa yang pernah aku rasa.
tetapi sakit.
sebab kau terluka.
sebagaimana aku pernah terluka.

aku sentiasa ada denganmu
dan membisikkan kata rindu.
hanya untuk kali ini,
aku terpaksa berterus terang.

hanya untuk kali ini.
sumpah.
aku cuba menghapus kenangan.
maafkan aku andai ku tak bisa.

Monday, 2 December 2013

encik rindu

"you're lucky because you once had him:)"

Assalamualaikum :)
ayat yang menikam sanubari. hahahahaha :D ayat nak novel sangat kan?
bercerita tentang sahabat. tak kira walau dimana dia berada, selama mana kita kenal dia. tetapi sekiranya dia seorang yang pandai menghargai diri kita. itu cukup bermakna.

baiklah, apabila kita mula bercerita tentang sahabat, ianya berkait rapat dengan kenangan. termasuklah kenangan zaman jahiliah yang main tengteng, police entry, main tarik rambut budak, buli kawan. hahahahahaha aku akui yang aku nakal. sampaikan pakcik makcik jiran tetangga tak larat nak jaga aku. sebabnya, nakal tahap ya rabbi. hahahahaha :D ada je yang panggil aku boy waktu kecik. macam tak percaya kan? tapi memang ye. krikkk krikkk krikkk~

aku seorang yang tak pandai untuk tunjukkan betapa aku hargai seseorang tu. kadang kadang cara untuk aku tunjuk yang aku sayang, aku akan selalu gaduh, marah marah macam budak terencat. okay bye.

aku hargai pada kawan kawan yang still ingat birthday aku, ingat tarikh exam aku, belanja chocolate bakso baju rantai dll. aku hargai. mungkin korang tak tido malam semata mata nak wish good luck kat aku sebab aku exam walaupon waktu tu aku tengah busy main candy crush *peghasannya aku*

mohon semua kawan dan sahabat aku tak terasa dengan perangai aku yang 'baik' sangat ni. *nangis bawah pokok* aku sayang korang. dan aku selalu ingat korang walaupon aku tak tegur or mula contact korang dulu.

jangan risau! habis exam esok. kita dating ye adena and #Darlings. serious aku boleh layan korang semua lepas ni. yang adik kaa kakak kaa abang or boipreng angkat kaaa.. boleh lah mengaku. saya boleh cari balik. hahahahaha :D ok tipu.

GUA SAYANG SAMA LU!

Note : aku bukan ego. aku malu kalau aku tak mampu tahan diri aku dari mengatakan yang aku terlalu rindu kau. maaf :(

bye baju sekolah

minggu malas sedunia.
malas nak bercakap
malas nak makan
malas nak mandi
malas nak tido

yang paling pentingggg....

MALAS NAK EXAM MACRO ECONOMI

note : mohon baling buah tembikai lumapulohenam biji. pemalas nak gila!

Wednesday, 20 November 2013

aku dan lelaki.

"lelaki pun ada hati"
"Playboy pon baik"
"bukan semua jahat" -anthony

aku tertarik dengan kata kata anthony. benarkah? mungkin ya dan mungkin tidak. bagi aku, ia bergantung kepada niat seseorang. sekiranya dia ikhlas berkawan, sudah tentu tidak menjadi masalah. yang menjadi persoalan dan punca pergaduhan ialah, cara layanan mereka. perempuan mudah terusik dengan kata kata yang ditabur oleh sang jejaka. hanya sekuntum bunga, mampu mengubah rasa hati. aneh!

kerap kali kita terdengar ucapan dari para jejaka..

" lelaki tak pernah beri harapan, tetapi sering dipersalahkan"
"kami hanya berkawan, tetapi sering disalah tafsir"
"berkawan biar seribu, berkasih biar satu"

namun,
ia berbeda dengan pendapat si gadis

"layanan dia buat kami rasa istimewa. kata kata, tingkah laku. membuatkan kami terjatuh"
"mereka sering beri harapan dan tinggalkan kami"
"kalau mereka cintakan kami, tiada yang lain"

pelik! cinta memberi seribu makna kepada setiap individu. pendapat yang selalunya bercanggah. setelah bercinta, ada yang kecewa, ada yang merana. tetapi tidak kurang juga yang bahagia.

aku punya satu matlamat.
anggap sahaja playboy, playgirl itu sebagai seorang pencinta. cinta itu tidak pernah memberi erti sakit pada dasarnya, cuma cara penerimaan kita itu sahaja yang berbeza. sekiranya kita rasa sakit atau penat bercinta. itu bukan cinta. kerana cinta itu indah. seindah dan seluas kasih pencipta dan hamba-Nya dan sebesar cinta hamba-Nya dan pencipta.

note : kalau ada jodoh, tak kemana. jangan pernah serik dengan cinta. cinta itu indah :)

kau bukan aku

hati ini seperti tisu
lembut, perlu dijaga rapi.
mudah terkoyak, mudah tersentuh.
terutama bila terkena air.
namun, tisu ini kerap ditemani oleh air.
air mata kerana selalu terluka,
mudah tersentuh.

hati ini perlu diletakkan disuatu sudut yang terjaga rapi.
didalam kotak, kotak hati sang pencinta
agar tidak rosak.
kerna, tisu ini sukar untuk kembali kepada rupa yang asal.

tapi..
benarkah apa yang diperkatakan..
bahawa tisu ini mudah dicari ganti
cari yang baru sekiranya sudah rosak.

mungkin.
mungkin itu kau, tapi bukan aku.

Tuesday, 19 November 2013

aku dan Dia

kadangkala kita impikan bintang,
tetapi lupa akan sinar bulan yang menemani malam malam sepi kita.
kadangkala kita rindukan pelangi,
tetapi lupa pada cahaya mentari yang menyinari hari hari kita.
kadang kadang kita terlalu terluka,
tetapi menyembunyikannya daripada pengetahuan dunia.
perasaan sesuatu yang sukar dirungkai.
hanya kita dan Dia yang mengetahui.
bersyukur dan redha dengan apa yang kita punya, tanpa pernah mengeluh

Sunday, 17 November 2013

cerita tentang aku

ASSALAMUALAIKUM

pernah tak kalau bersuara tetapi seperti tak didengari oleh orang lain?
pernah tak kalau kau benar benar maksudkan tapi seakan tidak bermakna?
pernah tak kau rasa kau berada dipenghujung harapan?

aku. ye aku. kadang kadang kita rasa lemah sangat. kadang kadang rasa nak larikan diri. kadang kadang kita rasa macam kita tak mampu tanggung semuanya. bersendirian.
aku percaya. itu sekadar ilusi. aku kerap dibayangi dengan bayang bayang hitam. gelap. aku sendiri yang malapkan masa depan aku. aku sedar.
kita sebagai orang Islam perlu percaya pada qada' dan qadar. setiap yang berlaku pasti ada hikmah. Allah tak akan membebankan kita dengan perkara yang kita tak mampu tanggung.
mama selalu cakap, jangan ingat kita yang paling susah, cuba bayangkan orang yang lagi susah dari kita. itu membuatkan kita sedar dimana kita berada.
mesti macam pelik, kenapa aku macam emotional sangat malam ni? hahahahaha :D aku penat. penat berpura pura. tapi, aku perlu meluahkan agar tak semakin parah.

aku penghidap salah satu penyakit yang jarang dijangkiti orang lain. hanya segelintir. Toxoplasmosis. sebenarnya penyakit ni tak ada lah penyakit berat atau merbahaya. cuma, ia memberi kesan yang terlalu ketara dalam hidup aku. apa yang aku diberitahu oleh doktor pakar aku, aku dihidapi penyakit Toxo ini sejak dalam kandungan. jangkitan kuman dalam rahim. kemungkinan besar dari haiwan haiwan berbulu seperti kucing, arnab dan lain lain. hahahahaha :D sekarang terbukti. kenapa aku tak minat sangat kucing. yeahhhh~ sejujurnya, kemungkinan besar kucing adalah penyebab jangkitan ni. dulu, jiran aku pernah bela kucing. waktu tu mama mengandungkan aku. aku tak pernah salahkan sesiapa atau salahkan takdir. cuma, ada satu perasaan yang kadang kadang aku sukar untuk tafsirkan. aku bukan seorang yang pandai bercerita. barangkali. maafkan aku.

aku mula perasan bila pandangan aku makin kabur waktu aku darjah 4. tapi, sebenarnya masalah ni dah lama berlaku. cuma, tak perasaan. contohnya, waktu aku kecik dulu. aku seorang yang sangat lasak ganas. hahahaaha :D aku selalu lari, dan terlanggar benda yang ada depan aku. walaupon aku nampak secara kasarnya. waktu aku darjah satu, aku masuk pertandingan lumba lari 50 meter *atlit sekolah woihhh!* :P pada mulanya aku mendapat tempat pertama, tapi, disebabkan aku lari masuk line orang. aku kalah. *time tu sedih nak mampuih! segan pon ada. hahahahahahaa :D* sebenarnya aku tak dapat imbang badan aku. sebab masalah mata kiri aku. start daripada darjah 6 kalau tak silap, kehidupan aku semakin berubah. sebabnya, aku merasa rendah diri. sebab aku rasa aku mungkin tak sama seperti orang lain.

bermulalah dari haritu, doktor pakar tu suruh aku selalu buat rawatan susulan sebab takut ia boleh merebak. mungkin jugak sampai ke otak. oh lupa. sebenarnya aku ada masalah mata. mata kiri aku. kegunaannya agak terhad. bahagian tengah atau hampir dengan anak mata tu ada seakan akan parut *sebenarnya jangkitan kuman* aku tak boleh nampak bahagian tengah. tetapi aku boleh rasa kehadiran objek lain yang ada sekeliling bahagian parut tu. faham? it's complicated! hahahaha :D saya ingat nak tunjuk gambar mata saya. tapi, gambar tu dalam simpanan mama. dia tak bagi aku tengok lagi. so, aku guna bantuan encik google :P



okay. yang gambar kedua tu nampak macam creepy siket kan? hahahaha :D tapi macam tu lah lebih kurang. waktu aku tengok gambar mata aku. rasa macam "wahhhh! mata aku macam ni ke? buruknya mata aku. kenapa aku tak pernah tahu dan perasan mata aku macam ni?" so, rasanya dah dapat gambaran kan apa yang aku cuba sampaikan tadi? waktu doktor nak terangkan pasal penyakit ni. ada beberapa doktor pelatih dan doktor lain masuk bilik doktor pakar tu. sebabnya kes ni agak jarang didengar. apa yang aku tahu, kes ini seperti ratio 1:1000 orang. so, aku special lah. lol :P masalah ni kekal. kalau nak buat rawatan laser, hanya untuk mata kanan yang tidak hadapi masalah. cuma rabun. tapi tak digalakkan. sebabnya, aku hanya bergantung dengan mata kanan. doktor takut kalau berlaku masalah waktu buat rawatan laser. so, aku ambil keputusan untuk tak buat rawatan laser.

hari demi hari, aku rasa aku begitu menyusahkan keluarga aku. sebab, setiap tahun aku perlu rujuk doktor pakar. tapi tu dulu. sekarang aku dah tak pergi. aku risau kalau aku tak mampu terima kenyataan kalau apa apa yang lebih teruk terjadi. aku sedar, rawatan pakar tak murah. sekali jumpa paling murah RM1 ribu. aku bukan dari keluarga yang berada. sejujurnya, aku tak kisah kalau ubat mata yang pedih dan boleh sebab kan aku tak mampu tahan dengan cahaya matahari tu sakitkan aku. cuma, aku tak mampu tengok mama aku menangis setiap kali buat rawatan susulan. waktu aku tingkatan 3. aku terpaksa cuti lebih kurang 2 bulan. sebab sakit kepala yang terlampau. aku diberi cuti sakit. aku pergi buat rawatan sekali lagi di hospital pakar. MRI , CT Scan. semua aku dah buat. kali ni dengan masalah yang berbeza. ia berkenaan dengan otak. rupanya aku migrain. dan migrain ini di tahap yang terlalu tinggi. semua ni antara punca daripada aku paksa menggunakan mata kanan sebagai pengganti mata kiri. pada mulanya aku tak dapat kawal diri aku dari tahan sakit. waktu tu aku dekat asrama. selalunya berlaku waktu aku terlalu banyak membaca, berada tempat yang panas, menghadap komputer atau cahaya cahaya seperti LED. dulu, aku terpaksa makan ubat tidur as ubat tahan sakit. bila aku migrain yang terlalu sakit. mesti esoknya demam. and yeah, memang hampir tiap minggu migrain teruk. pitam. pengsan. yeahh.. semua dah rasa. sekarang ni aku dah pandai kawal. tahan diri daripada makan ubat tu. aku susah menangis depan orang. cuma bila aku dah terlalu sakit. sebab biasanya aku prefer diam diri. menangis dalam bilik air, sebelum tidur. hahahahahaa :D ego!

aku sedih. sebab aku tak cukup kuat. aku anak sulung, tapi aku tak boleh terima masalah yang terlalu besar. bukan tak boleh. cuma, kadang kadang keadaan tak mengizinkan. hmm.. aku selalu rasa yang aku kuat. aku nak buktikan yang aku boleh buat bila aku nak. dan aku akan usaha dapatkan apa yang aku nak, dengan usaha aku sendiri. sebenarnya aku rasa rendah diri sangat, kurang rasa keyakinan. btw, aku ada kad OKU. kelakar kan? sebab orang ingat aku main main. tipu. dan aku tak ambil serious dengan kad tu. sebelum aku dapat kad tu, aku ambil lesen. rasa susahnya untuk dapat lesen tu, Allah je tahu. aku hadapi masalah bila nak drive. semuanya sebab masalah mata kiri aku. aku susah nak pandang cermin sisi sebelah kiri. aku faham kenapa papa tak bagi aku drive. sebab mata aku. cuma, aku selalu fikir, kalau aku tak biasakan. sampai bila aku perlu bergantung kat orang lain.

bezanya kalau orang cacat dan kita nampak macam orang buta, tak ada kaki dengan orang yang macam aku. sempurna pada zahirnya tetapi sebenarnya aku je yang tahu betapa susahnya aku nak lalui hari hari aku. pandangan aku mudah kabur. selalu sakit kepala. kalau aku sakit mata, susah nak sembuh. perlu tunggu berminggu minggu dan perlu jumpa doktor pakar dan guna ubat yang menyakitkan tu -__- but yeah, orang selalu nampak macam aku biasa. tapi hakikatnya, aku rasa rendah diri sangat. aku segan. tambah tambah bila masa tambahan waktu peperiksaan. orang selalu cakap, "mell boleh lah, ada masa tambahan. untung" aku cuma gelak. yelahh.. masa tambahan tu tak cukup dengan apa yang aku dah rasa sepanjang exam, sepanjang waktu belajar aku. orang susah nak faham. sebab diorang tak ada kat tempat aku.

bila aku rasa aku hampir putus asa. aku akan ingat kembali. apa yang selalu diajarkan oleh mama, papa cikgu. aku sabar. semuanya ada hikmah. setiap sakit yang kita rasa, setiap detik yang kita lalui dengan kesukaran. itu tanda Allah sayang kita. itu membuatkan aku lebih kuat.

Note : doakan saya. mata kanan saya terkena jangkitan kuman. tapi, rasanya boleh cepat sembuh. insya Allah :)

Monday, 4 November 2013

sang pencinta

kini mimpi mimpiku kian pudar.
malap
hidup aku terasa seolah olah suatu pusar yang mampu menenggelamkan angan dan impianku.
barangkali senyumku tidak seindah dulu.
kerna
aku pernah melihat kau berlalu pergi
dan aku tak mampu merelakan kepemergiaan
kini,
kau menghilangkan diri kembali.
tanpa lambaian
tanpa senyuman.
mungkin juga kau turut sedih melihat kesedihan aku.
seakan akan hujan yang menemani malam yang sunyi.
mohon kau jangan terus berlalu pergi
dan
tinggalkan aku.
membiarkan mimpi mimpi ku kelam.
kosong.

kepada : si dia yang aku tidak tahu kewujudannya. yang pernah dan sentiasa menemani aku sewaktu aku memerlukan.

Sunday, 3 November 2013

mimpi

ASSALAMUALAIKUM :(

aku mimpi dia. aku mimpi. sekejap. tapi bermakna. mimpi tu memang mainan tidur. aku tahu. hmm.. tapi aku mimpi dia since aku kecik. dia yang selalu teman. nampak macam mengarut. tapi.. hmm :(

sebenarnya dah lama tak mimpi dia. tapi aku mimpi balik tadi. dan akhir mimpi tu, dia hilang. hampir je aku menangis bila aku bangun. dan, jantung aku berdegup laju. aku keliru. sama ada aku sedih dia yang dah lama menghilang atau dia bakal menghilangkan diri lagi. sejujurnya aku rindu dia. hmm.. aku macam budak budak kan sebab rindu orang dalam mimpi? kelakar! tapi kenyataan. aku harap dia betul betul wujud.  aku nak berterima kasih sebab dia selalu teman aku bila aku perlukan seseorang. bagi nasihat dan buat aku bangun semula.  pelik! tapi tu hakikat.

aku rindu sang mimpi. semoga kita jumpa lagi :(

another day to remember :)

ASSALAMUALAIKUM :)

hai cinta hati. post kali ini pendek je. almaklumlah gua ni pemalas *tunjuk penumbuk* kengkunon brutal lahh tu. hee :D atok beli basikal baru! lagi! maknanya dah ada 3 basikal. 2 baru dan 1 yang lama. dan dengar cerita dia nak beli lagi. thanks atok. kakak love you! disebabkan saya ni memang jenis suka aktiviti luar macam berenang, berbasikal. maka, memang saya antara manusia yang bahagia. *joget joget* untuk pengetahuan semua, hampir setiap hari lah saya pergi taman tasik titiwangsa. sebenarnya taman tasik tu tak jauh mana sebab saya selalu je jog dari rumah ke taman tasik titiwangsa tu dengan Adena dan Fatin. tapi  dulu lah. sekarang ni masing masing dah busy, diorang pon dah pindah *menangis* :( so, saya nak tunjuk basikal basikal baru. yeyyyy!

Note : saya rasa saya nak post pendek je. tak sangka pulak. maaf yee. hikhik :P

Friday, 1 November 2013

cerita tentang mimpi

ASSALAMUALAIKUM :)

post kali ini di kelas. meniti hari hari terakhir disini. kalau korang perasan, cerita untuk beberapa hari ni berkisar tentang kenangan. btw, semalam kitorang a.k.a PraU arif yang masuk kelab Bahasa Melayu dan Kesusasteraan makan KFC. under Pn.Nor dan duit kelab. nampak tak macam aku ni berbudi bahasa, amalan mulia. *ehh ehh kau ni. baling tembikai nak* mesti korang tengah gelak guling guling ala ala tengah berdrama hindustan sebab dapat tahu aku ahli kelab BM. yeee.. sila kann~

walaupon aku ni ahli kelab BM tapi bahasa tu kengkadang wempitt jugak! lol :P tak ada maknanya aku nak buat ayat sastera macam 'hatta, si pujangga hadir mengetuk sayu di daun pintu hati sang bungga.' *amboiii kauu.. kelas gitu. macam ahli sasterawan negara* hahahaha

sementara nak tunggu rakyat jelata PraU Arif. terpaksalah aku makan brekpes dulu. *terpaksa sangat* :P oklah. cik eyfa kita pon dah datang.  byebyeee :))

Nota: kenangan tu macam air nescafe latte yang beli kat vending machine tu a
k.a air gedegang. bila kita haus, minum. nikmat. dan kita akan rindu bila kita haus semula. tapi apakan daya. tin tu terpaksa dibuang. sebab kita perlu beli air tin yang baru

tik tok tik

lagi lima hari. dan aku akan meninggalkan semua. semuanya

Wednesday, 30 October 2013

kau putera khayalan :)

I Love You :) eventhough I don't even know who you're

almost is never enough

Assalamualaikum :)

mohon pengertian. sekiranya post tidak berwarna, almaknawinya saya post dengan menggunakan fon.
untuk pengetahuan saya sedang dengar lagu 'almost is never enough' kiranya macam tengah fefeeling lah. hewhew

rasanya dah boleh start cerita. mukadimah kau panjang nauuu~ hahahaha
saya nak bercerita tentang kenangan. memori. sepanjang hampir setahun setengah. *mohon yang agak agak emo tu sediakan tisu bebanyak* sedih betul cerita ni. kalah bersamamu.  kalau ada award cerita paling sedih di dunia memang cerita ni lah *amboii.. cerita nak gempak*

fyi, dekat sekolah tadi ada majlis mohon restu tapi untuk PraU je lah. semalam pon ada. tapi gabung dengan Form 5. mana best! kami kan special.  Insan terpilih. hahahahahaha *mohon muntah berjemaah sebab perasan tahap conjuring saya ni tak dapat dibendung* sempat lagi semalam buat ketupat rendang kat belakang time cikgu buat ucapan 'sepatah dua kata'. macam biasa, kalau dah namanya berjumpa dengan guru. memang bercerita panjang. dengan teori, dengan falsafah semua ada lah. tapi itulah. kenangan. mungkin juga itu kali terakhir aku boleh dengar semua amanat cikgu. mungkin tu juga amanat cikgu yang terakhir. aku bakal merindui semua tu *termasuk kerusi empuk kegemaran dan bilik mesyuarat sejuk a.k.a ausie wannabe*
waktu nak tunggu cikgu datang, punya lah lama. so, ada lah beberapa pelajar PraU lain yang mula snap picture.  bersama kesayangan, kegemaran. ummi dengan senang hati main "the hardest game" kat B'Pop *nama phone kesayangan gua* :) ada jugak yang busy pakai inai. mungkin juga nak practice untuk persediaan kahwin nanti. hewhewhew ada yang bergosip. buka kedai kopi teh teh o ais semua ada. tak lupa juga yang membaca. hanya segelintir. kesedaran untuk pelajar yang genius seperti yifei ! tetapi aku hanya memerhati. sorang demi sorang. aku tahu ini mungkin yang terakhir.  sambil tahan sebak *anii.. angkat kain jemuran, hujan nak turun* aku pon decide untuk pergi kelas. tenangkan diri. *sigh* aku sayang mereka. sayang sangat!
walaupon aku hanya kenal diorang kurang daripada setahun setengah, tapi aku tak mampu tipu. aku terlalu sayang untuk tinggalkan alam persekolahan *walaupon rerakan cakap aku budak sekolah yang busuk sebab still pakai uniform sekolah. aku pedulik hapee?!* aku akan rindu waktu rehat sama sama, belajar sama sama, kongsi toilet sama sama *mohon jangan salah faham. kitorang memang sweet. Ok tipu!* bergaduh bersama, perli, buat geng, pakai inai, tengok runningman sesama, mengumpat, menyanyi, menari, melalak, melompat, menjerit senang cerita segala jenis meN- lah. aku bakal rindu :') dan aku akan rindu untuk ucap "Hai kelas yang ceria!"

kami bercinta, putus, sakit hati, stalk semua ada. main game sama sama dalam kelas. kena denda dengan cikgu. duduk luar kelas sampai habis dua masa untuk hafal sejarah. test setiap hari. bacaan lima minit yabg dihabiskan dengan bergosip. nyanyi lagu sekolah. hahahaha :D kelakar! Sebab kenangan tu indah. dan laluan untuk mencipta kenangan tu unik. daripada tak kenal antara satu sama lain, sekarang boleh duduk macam belangkas. hahahaha aku ingat lagi bila first time jamming dengan wada. rasa macam tak sangka, aku berpeluang untuk menyanyi sebab mama memang tak suka. tapi mama bagi kebenaran. mungkin tu hikmah. supaya kenangan tu lagi indah. boleh lah aku cerita kat cucu cicit aku nanti "dulu nanny menyanyi atas pentas tau *sambil duduk atas kerusi rotan pakai gigi palsu* nanny jamming dengan kengkawab nanny sampai lewat petang. siap kena kunci kat blok sebab balik lambat sangat" amboii kau munirah. nanny gituu~ hahahahaha
ohh lupa! kitorang selalu jugak paw duit cikgu, beli chicken chop lah, kepsi lah. sate lah. memacam! yelahhh~ anak kesayangan.  mohon jeles :P ouh yaaaa! kantin! walaupon makanan kantin tu tak sesedap hotel crystal crown or dynasty hotel tapi boleh lahhh~ sebab bila dah lapar tahap conjuring, sebat lah jugak.
kitorang makin matang. kan? Tetambah pulak aku. Alahaiiii.. segan pulak nak mengaku *tutup muka* ahakssss :P tak sangka dah bakal 20. banyak lagi cabaran, dugaan, kenangan yang bakal kami tempoh. tapi sudah tentu tak sama dengan kenangan dalam jangka masa setahun setengah. kenangan silamm.. aku dan dirimuuuu~ *menyanyi sambil gelek inul*

haihhh~ banyak lagi nak cerita. tapi dah nak waktu study. almaklomlahhhh.. sebelum ni memang jarang focus bila study walaupon study almost everyday.  but yeahhh sementara tak mengantuk ni baik study.  nanti kita sambung lagi tau. tunggu :)


Nota : sejauh mana aku berlari meninggalkan kenangan. bayang memori akan semakin kerap muncul dalam mimpi aku. kerana kau semua, kesayanganku

Sunday, 27 October 2013

hati

Assalamulaikum :)

duhai hati,
sebenarnya kau sedang berduka
terluka ditelan masa
namun,
mengapa kau masih berselindung dibalik awan yang mendung
mungkin juga kau ego
kau biarkan ia beraja dihati
sedangkan jiwa kau mati

duhai hati
luahkan
ceritakan
biar semua tahu
bahawa kau sedang berduka
terluka
agar kau menjadi seperti manusia yang mempunyai hati dan perasaan
dan tidak perlu terus berpura pura

Note : hati itu seperti icecream magnum, sekiranya tidak dijaga, akan terus mencair. dan hanya tinggalkan sisa.

Tuesday, 22 October 2013

This Is What We Called As Love :)

ASSALAMUALAIKUM

I LOVE YOU means that i care enough to fight for what we have and that i love enough not to let go.

dear you,

you meet thousands of people, and none of them really mean anything to you.
and then you meet one person, and your life is changed.
FOREVER!

Friday, 18 October 2013

my first online shopping

assalamualaikum :)

hai. hari ni cik munirah kita nak bercerita mengenai produk kecantikan. *gaya ratu jamu* hahahaha :D kenapa macam geli je dengar? mohon ramai ramai baling buah tembikai semoga beliau kembali sedar.

untuk pengetahuan semua. ini adalah pertama kali saya cuba barang online. sebelum ni saya ingat leceh sangat beli barang online. rupanya tak. sebenarnya saya tak biasa + tak berani guna barang online atau jenama yang tak pernah guna. but yeahhh.. tak kenal maka tak cinta. iye dokkk? :P lagipon, ini antara suggestion dari rerakan yang gunakan produk ni. so, tak salah rasanya mencuba

Pada mulanya saya ingat leceh sangat kalau nak menggunakan perkhidmatan online. rupanya tidak. mudah jeeew :P

1. dapatkan maklumat tentang kedai online yang awak nak guna
2. pastikan barang yang awak nak beli itu bertepatan dengan harga dan citarasa
3. tanya seberapa banyak soalan mengenau produk yang awak nak guna. contoh, harga. potongan harga. keberhasilan produk. kesan sampingan. kesesuaian dengan diri. proses penghantaran dll. jangan lah pi tanya nama umur alamat penjual. itu nak mengorat namanya -_-
4. yakin dengan keputusan
5. sedia duit. kalau tak ada duit jangan mimpi
6. minta account number bank penjual
7. pergi bank. bank in duit
8. tunggu dengan sabar
9. barang sampai. lompatlompat.
10. tangkap gambar. post kat instagram.

Mudah kan? 10 langkah mudah :)

Ouh lupa! biar saya bagitahu produk apa yang saya gunakan.

Shiseido :)

ada dua jenis produk yang saya guna. yang pertama ialah eye mask dan yang kedua ialah white mask.

tak sabar nak cuba. hahahahahaha :D nanti saya update dimana online shop yang saya guna, harga barang dan cara penggunaan.

note : saya post dengan menggunakan fon. maaf sebab nampak simple sangat. btw, abang pos laju tu gatal. sekian.

Wednesday, 16 October 2013

H.K.A.C


ASSALAMUALAIKUM


kau tak kacak. tetapi menarik.
kau tak cantik. tetapi menawan.
indah, cukup indah

hanya kau, aku cinta :)

nota : pada tanggal 16 oktober 2013. lahirlah kesayangan baru. B'pop nama diberi :)

Monday, 14 October 2013

lagenda pelajar

Assalamualaikum :)

mungkin agak lama aku tak menyentuh dan menari narikan jari aku diatas badan nebby yang hensem ni. bagi yang masih tertanya tanya berapa lama. mohon. awak awak lihat semula entry terakhir. darabkan dengan segala post yang pernah aku update. darabkan dengan saat. bangga tak? :)

dipendekkan cerita yang memang tak ada modal untuk bercerita ni. harap semua terhibur dengan gambar gambar yang bakal ditampal. memandangkan cik munirah kita ni terlalu penat untuk memerah idea. kbyeeee~

dimulakan dengan gambar kacak bergaya daripada Anthony. hahahahahaha :D




faiz, ty, wada, me, ummi, bertz




ant mula tunjuk aksi comel  


 ty, me, ummi


kadang kadang aku rasa bangga dengan baju biru yang aku pakai. bukan bermakna sebab aku pengawas. tapi sebab aku masih bergelar sebagai seorang pelajar *latar belakang piano untuk ambil mood sedih* bayangkan! aku pergi ShowCase Shila Amzah dengan baju sekolah. yelah, memang lah aku suka gila Shila Amzah. tapi aku sanggup dari habis tutorial class terus pergi The Icon. dah lah lambat 2 jam. fuhhhh~ selamat disambut baik. mohon jeles. hikhikhik :P

note : walaupun muka kita buruk dan selekeh dengan berpakaian sekolah tetapi kita perli ingat walau dimana kita berada, sejauh mana kita merantau. jangan lupa asal usul kita. SI BUDAK SEKOLAH

hari ini

ASSALAMUALAIKUM :)

sejak kebelakangan ni aku rasa macam malas nak buat semua benda. padahal banyak je kerja. kadang kadang rasa macam nak tumbuk muka semua orang yang aku jumpa *dah kenapa kau stress sangat ni munirah* rasanya makin dekat dengan final exam. makin berlambak pulak kerja sekolah. kadang tu asyik fikir nak habiskan final cepat cepat je. ye lah. stress macam ada orang bina bangunan letak atas kepala *cerita kau ni nak gempak je munirah*

sekarang ni jiwa asyik bergelora je. kahkahkah. kadang kadang aku rasa macam aku ni brutal. sebab aku memang suka ajak orang bergaduh. bukan apa, sabar aku ni kalau diibaratkan sebiji epal. aku ni lapisan kulit epal yang dibahagi kepada lima belas. *omakaihhhhhh~ bersembang* mungkin beta patut memberi satu bukti betapa brutalnya beta ini. kadang kadang tu rasa macam nak flying kick, hopping kick semua ada lah. selamat lah aku tak habis belajar silat dulu. hahahahahaaha :D

ok, sebenarnya dah malas nak tulis. malas. faham malas. nak cerita pon malas. dah! pergi baca blog lain pulak.

*tunjuk penumbuk*

omakaihhhhh~ gangster jugak aku ni ekh? kihkihkih :P



nota : mohon belajar untuk modal bangga dengan kengkawan. paling paling pon modal untuk elakkan diri daripada diganggu 13 orang bangla. kbye~

bahagia :')

Assalamualaikum

aku mencintai kau
sepenuh hati
aku menyayangi kau
seikhlas hati

kau, sahabat aku.
kau, kekasih aku

kini, aku sedar.
aku diberi pilihan untuk memilih
dan aku mengambil peluang
untuk berundur

kerana dia mampu membuatkan kau bahagia
lebih dari apa yang aku mampu lakukan

Aku Kenal Dia

Assalamualaikum :)

dia yang aku kenali dulu,
prihatin, indah tutur kata,
sehingga membuatkan aku jatuh berulang kali

dia yang aku kenali dulu,
baik, sentiasa mendengar,
walaupun aku hanyalah beban untuk dia

dia yang aku kenali dulu,
penyayang, sentiasa mendahulukan ibunya
sehingga membuatkan aku sentiasa termimpikan dia

dia yang aku kenali dulu,
sama seperti yang engkau kenal,
hargailah dia,
walaupun dia melukakan hati kau,
berulang kali.

seperti mana aku merasainya :)


Wednesday, 18 September 2013

Moon

 
 
 
Assalamualaikum
 
9:30 PM
9/18/2013
Rabu
 
hai! kita berjump lagi pada pertengahan bulan yang dinanti :)
tepat sahaja selepas azan Maghrib, tibalah saat yang saya nantikan.
tepat 13 Zulkaedah!
FULL MOON !
yeyyyyyyy~ *dancing*
malangnya, tak dapat menikmati malam yang indah.
esok ada next paper untuk trial STPM. fuhh fuhhh~ 
Ekonomi Malaysia dan Sejarah Malaysia & Asia Tenggara
wish me luck!
dan tak lupa juga pada individu yang bakal dapat result MUET esok.
GOOD LUCK GUYS :)
 
note : penantian tidak akan lagi menjadi suatu penyiksaan sekiranya hasilnya muncul didepan mata. sabar itu indah


kini dan masa akan datang :)

assalamualaikum :)
setelah beberapa kurun saya menyembunyikan diri. akhirnya saya kembali *itu pun selepas beberapa post*
maafkan patik :P
rupanya tanpa saya sedar. hari demi hari. saya semakin dewasa. wooooo~
untuk pengetahuan, hari ni merupakan hari anugerah kokurikulum. anugerah koko terakhir yang boleh aku rasai sendiri sepanjang zaman persekolahan *sigh*
rasa berat hati untuk tinggalkan bangku persekolahan. sebab saya tahu, sejurus selepas meninggalkn alam persekolahan ni. semua akan mengambil haluan masing masing.
sure! saya bakal merindui mereka.
btw, tadi Azrol jadi tokoh koko lelaki.
tiba tiba rasa macam diuji.
hahahahahaha
SAYA KUAT!

Tuesday, 17 September 2013

puisi indah

semakin aku berlari
mencuba untuk menghapuskan mimpi mimpi sepi
semakin jelas bayangan itu
adakah itu sekadar ilusi
ataupun
mainan hati
hapuskan jejakmu
agar aku
mampu menyinari kembali langit yang kian gelap

Monday, 16 September 2013

duhai hati

Hidup ini adalah pilihan. Dan pilihan kau, bukan aku


Jangan tunggu. Penantian dan harapan itu sakit kan? Doa.



Hidup adalah buku latihan yang selalu kita padam bila salah dalam menulis kata. Dengan kesalahan, kita temui dan mencari jawapan yang baru:

aku akan selalu mencintai

aku berhenti dari berharap.
mencintai kau, membuatkan aku bertambah lemah.
sekarang, aku ikhlas.
melepaskan kau pergi.
walaupun hati menidakkan. 
kau berhak mendapat bahagia.
hati ini, akan aku jaga.
hari demi hari.
pasti pulih kembali
  cuma waktu yang mampu menghapus kenangan.

Friday, 15 March 2013

jauh dimata

ASSALAMUALAIKUM

awan memutih,
langit nan biru.

jauh,
semakin menjauh
terlalu jauh untuk dicapai.
pada suatu ketika,
aku berputus harap.

aku cuba dan cuba
bertahan untukmu

-penantian-

note: hidup ini adalah pilihan. dan pilihan kau, bukan aku. mungkin :') tidak mengapa, asal kau bahagia.

Wednesday, 20 February 2013

papa ♥

ASSALAMUALAIKUM

hari ini saya ingin berkongsi satu artikel. sebenarnya, saya hanya copy and paste artikel ni. saya terbaca di facebook :) dan saya rasa adalah menjadi satu keperluan untuk saya berkongsi. so, jom kita baca, hayati dan fahami bersama :)
..
..
..
Selalu bercerita tentang ibu...sesekali tentang ayah juga! 
I LOVE YOU PAPA

Biasanya.. 
AYAH membelikan makanan yang kamu inginkan, dan ia akan menghabiskannya kalau kamu tidak suka….
AYAH tidak memanjakanmu ketika kamu sakit, tapi ia sebenarnya tidak lena tidur semalaman, bimbang kalau2 berlaku kecemasan...
AYAH sedih melihat kamu pergi bermain dengan rakan2mu kerana mulai sedar yang kamu sudah besar, tidak lagi beramin dengannya...
AYAH akan berkata “tanyakan saja pada ibumu” ketika ia ingin berkata “tidak”...

AYAH benar-benar gembira bila berjaya membantumu tapi ia sukar meminta bantuan...
AYAH mungkin tidak tahu jawaban segala sesuatu, tapi ia membantu kamu mencarinya...
AYAH berasa dihargai ketika dia melihatmu melakukan sesuatu persis seperti caranya….
AYAH lebih bangga dengan prestasimu, daripada prestasinya sendiri…
AYAH hanya akan bersalam denganmu ketika pertama kali kamu meningalkan rumah, keranana kalau dia sampai memelukmu mungkin ia tidak akan melepaskannya.

AYAH akan melupakan apa yang ia inginkan, untuk memenuhi apa yang kamu inginkan…
AYAH tidak cuba menjadi yang terbaik, tapi dia hanya cuba melakukan yang terbaik…untukmu!
Dan terpenting adalah… AYAH tidak pernah menghalangimu untuk mencintai Tuhan, bahkan dia akan membentangkan seribu jalan agar kau dapat menggapai cintaNya, kerana diapun mencintaimu karenaNya.

Hormatilah Ayah! Kerana Seluruh Hidupnya Dihabiskan UntukMu


saya bersyukur sangat sebab saya ada seorang papa yang sangat sangat sangat baik. saya beruntung kerana papa masih berada di samping saya. papa yang boleh saya lihat, sentuh, salam. saya tahu, perasaan bagi sesetengah orang yang telah kehilangan ayah yang mereka sayang. ianya terlalu perit. sejujurnya, saya takut untuk kehilangan seseorang yang saya sayang. kerana, sekiranya sesuatu berlaku, saya takut saya tak mampu untuk menghadapinya. sesungguhnya, saya terlalu sayangkan mereka.

apa yang penting, kita sebagai anak perlu sentiasa mendoakan ayah ibu keluarga dan orang yang kita sayang. kerana, hanya doa sahaja yang mampu kita beri kepada mereka sekiranya mereka sudah pergi meninggalkan kita buat selama lamanya. al-fatihah~

note : matahari akan berganti dengan bulan. ingatlah, cahaya mentari pagi tidak akan sentiasa menemani kita. oleh itu, kita tak seharunya mensia siakan hari kita. lakukan sesuatu sebelum ia berganti malam yang suram.

Sunday, 17 February 2013

Dejavu 17

ASSALAMUALAIKUM

hai semua. ini post kedua untuk tahun ini. untuk hari ini :) ouhh.. untuk pengetahuan awak semua. sekarang saya sedang dengar lagu The Junas Monkey - Jadian. band ni semuanya handsome handsome. hewhewhew :P baiklah, saya rasa saya akan mulakan post saya sekarang. ye sekarang! :)

*Kisah 7 Bulan Sebelum*

sesuatu telah berlaku kepada saya. sesuatu yang tak mungkin dapat saya lupakan. saya gembira dah bangga kerana saya pernah lalui saat saat seperti itu. *dancing* :') ouh yeah. mungkin saya sedikit kecewa. tetapi, saya gembira sebab saya rasa, saya baru kenal. apa erti kehidupan. ianya tidak akan selamanya bahagia. sekarang saya faham. ecececeehhhhh~ kbye!

*Kini*

pada tarikh, dan pada waktu yang sama. saya tweet. ohoooooooo! imma happy girl :) saya mengaku, sesungguhnya saya tak dapat nak tipu diri saya yang saya memang tak boleh untuk berpura pura tentang kewujudan tarikh ni. hmm.. ianya sangat bermakna. pada tarikh ni saya berkenalan dengan seseorang yang digelar sahabat. but, at the same time. saya kehilangan seseorang yang bernama kekasih. haaa.. *next*
7 bulan sebelum ni, saya dapat satu panggilan. selepas saya terjaga dari tidur setelah mendapat satu text. *1.41am* kami on the phone berjam jam lamanya. *hari persekolahan* dan pada hari ini. ia seolah olah Dejavu. haaa.. macam tak sangka. cuma, hari ni agak berbeza.

*17 Februari 2013, 4:41 AM*

"mimpi indah :)"
..
..
..
 *maaf, saya malas nak taip pepanjang :P*

beberapa minit kemudian, saya tertidur.

*17 Februari 2013, 6:25 AM*

seseorang menelefon saya. benda pertama yang saya buat ialah lihat nama pemanggil *amboih, detail nya* -__-

.HIM.

ommo! terkejut. dah kenapa dia call pagi pagi. hahahahahahaha :D
*angkat call*

"hmm.. hello?" *mamai, suara bangun tidur*
"saya sayang awak"

*terkejut, pengsan* #hiperbola disitu. hahahahahahaa :D bayangkan bayangkan bayangkan? macam mana saya tak melting? ouhhh.. gila bayang! :P hmm.. kesimpulannya, apa yang berlaku pada 7 bulan lepas, kini ataupun 7 bulan akan datang ialah sesuatu yang dipanggil kehidupan. walaupun ianya Dejavu. tetapi, pasti ada kelainan pada cerita itu. kehidupan adalah sesuatu yang kita sukar untuk jangka. sama ada pengakhirannya membuat kita gembira. ataupun membuatkan kita berfikir sejenak. apakah erti kehidupan. kita tak akan selamanya berada diatas. kan? :) macam naik kapal terbang. mesti ada satu destinasi yang kita ingin tuju. dan pada ketikanya. kapal terbang akan mendarat. serta merta kita akan berada dibawah. right? faham tak apa maksud saya? ok tak faham. kbye! :P

note : kalau itu hanya mimpi. please, jangan kejutkan saya dari mimpi indah :')